فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت پرستاری
سال دهم شماره 1 (پیاپی 35، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/26
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمدجواد قاسم زاده، نرگس نیری، زهره قمری زارع* صفحات 1-8
    مقدمه

    بیماری کووید 19 یک بیماری همه گیر در جهان است که از مارس 2020 مورد توجه جهانی قرار گرفته و با توجه به شیوع بالای این بیماری و گسترش سریع آن، شناسایی تظاهرات مختلف ازجمله تظاهرات تنفسی و سیستمیک اهمیت فراوانی دارد.

     روش کار

    این مطالعه تحلیلی به صورت مورد شاهدی و گذشته نگر میباشد. حجم نمونه 180 کودک است که بواسطه دو مطب منتخب از پزشکان اطفال و ریه در شهر قم نمونه گیری شدند. متغیرهای مطالعه در دو گروه با نرم افزار SPSS و آزمونهای توصیفی و آزمون کای دو تجزیه و تحلیل گردید

    یافته ها

    نتایج این تحقیق نشان داد سرفه خشک (9/88 %) و آبریزش بینی (7/36 %) شایعترین شکایت را بترتیب در کودکان گروه مورد و شاهد تشکیل می دهد؛ این در حالی است که خلط خونی کمترین شیوع را در هر دو گروه شامل می شد.آزمون آماری کای- دو مشخص کرد که افزایش معناداری در گروه مورد نسبت به گروه شاهد در متغیرهای سرفه خلطی، گلودرد، اسهال، بدن درد، خس خس سینه، لرز، آبریزش بینی، تنگی نفس، ضعف و سرفه خشک وجود دارد.(P<0/05)

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان داد که نوع و فراوانی علایم بالینی در کودکانی که حداقل یک والد مبتلا به کرونا دارند متفاوت از کودکانی است که والدین سالم داشته اند. پیشنهاد می شود والدین مبتلا به کرونا در ایزوله سازی خود از سایرین  تاخیر نکنند.
     

    کلیدواژگان: کودک، علائم تنفسی، علایم سیستمیک، کرونا
  • مریم شکیبا سوره*، محمد حسنی صفحات 9-22
    مقدمه

    فرسودگی شغلی، خستگی فیزیکی، هیجانی و روانی به دنبال قرار گرفتن طولانی مدت در موقعیت کار سخت می باشد و این نشانگان حالتی است که در آن قدرت و توانایی افراد کم می شود و رغبت و تمایل آن‎ها برای انجام کار و فعالیت کاهش پیدا می کند. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر ویژگی‎های فردی بر فرسودگی شغلی با آزمون نقش میانجی استرس شغلی و سرمایه[fa1]  اجتماعی در میان پرستاران در سال 1398 انجام گرفت.

    روش کار

    این پژوهش از نظر هدف، جز پژوهش‎های کاربردی و از حیث روش، توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری پژوهش را کلیه پرستاران شاغل در بیمارستان امام رضا (ع) ارومیه تشکیل داد. حجم نمونه بر اساس جدول مورگان 162 نفر برآورد گردید و برای انتخاب آن از روش نمونه‎گیری تصادفی ساده استفاده شد. ابزار گردآوری داده‎ ها پرسشنامه جمعیت شناختی، پرسشنامه فرسودگی شغلی ماسلاچ، استرس شغلی اورلی-گیردانو و سرمایه اجتماعی ناهاپیت گوشال بود. برای تعیین روایی پرسشنامه‎ها از روش اعتبار محتوا و روایی سازه استفاده شد. همچنین پایایی درونی پرسشنامه از طریق ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 89/0، 81/0 و 94/0 محاسبه شد. برای تحلیل داده‎ها در بخش آمار توصیفی از شاخص میانگین، انحراف استاندارد استفاده شد. در بخش آمار استنباطی برای بررسی همبستگی از ضریب همبستگی پیرسون و برای آزمون فرضیه‎ ها از روش مدل‎یابی معادلات ساختاری بهره گرفته شد.

    یافته ها

    یافته‎های پژوهش نشان داد که بین ویژگی فردی سن با استرس شغلی (69/0- =r) و سرمایه اجتماعی (79/0 =r) رابطه معنی‎دار وجود[fa2]  دارد. وجود رابطه بین سابقه خدمت با سرمایه اجتماعی (76/0 =r) تایید شد ولی با استرس شغلی رابطه معنی‎داری مشاهده نشد. همچنین بین استرس شغلی و سرمایه اجتماعی با فرسودگی شغلی (72/0- =r و 16/0 =r) رابطه معنادار  وجود داشت. بر اساس یافته‎های پژوهش مبنی بر تعیین نقش میانجی‎گری، استرس شغلی کمتر در سنین بالا بر کاهش فرسودگی شغلی (30/0 =B) تاثیر داشت ولی نقش میانجی‎گری در رابطه بین سابقه خدمت و فرسودگی شغلی تایید نشد. در نهایت سرمایه اجتماعی رابطه بین ویژگی های فردی (سن و سابقه خدمت) با فرسودگی شغلی (42/0 =B و 06/0 =B) را تحت تاثیر قرار می دهد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها می توان نتیجه گرفت که توجه به ویژگی های فردی و توسعه سرمایه اجتماعی و کاهش استرس شغلی از طریق برگزاری کلاس های آموزشی در بیمارستان ها می تواند در کاهش فرسودگی شغلی در بین پرستاران از اهمیت قابل توجهی برخوردار باشد.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، ویژگی‎های فردی، سن، سابقه خدمت، استرس شغلی، سرمایه اجتماعی
  • علی حسنوند*، محسن عارف نژاد صفحات 23-34
    مقدمه

    فضای اخلاقی حاکم بر بیمارستان ها از عوامل رشد اخلاقی و تاثیرگذار بر کیفیت ارایه ی مراقبت است. منابع انسانی در دنیای امروز بهترین مزیت رقابتی هر سازمان تلقی می شود و انسان بیش از هر زمان دیگر، در نظریه سازمان اهمیت یافته است. نیروی انسانی به همان اندازه که می تواند سازمانها را در رقابت یاری دهد، ممکن است مانعی جدی بر سر راه سازمان باشد. هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر فضای اخلاقی بیمارستان به عنوان یک سازمان مهم در جامعه  بر تعلق خاطر شغلی پرستاران است.

    روش

    این پژوهش، یک مطالعه توصیفی تحلیلی است که به صورت مقطعی انجام گردید. جامعه مورد مطالعه شامل 450 نفر از پرستاران بیمارستان های دولتی شهرستان خرم آباد بود که با استفاده از نمونه گیری در دسترس متناسب با حجم و براساس جدول مورگان تعداد 210 نفر از آنان انتخاب گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه جو اخلاقی ویکتور و کالن (1987) و پرسشنامه تعلق خاطر شاوفلی و همکاران (2003) با مقیاس پنج درجه ای لیکرت بود. در این تحقیق برای بررسی فرضیه ها و آزمون مدل، از نرم افزار 3PLS استفاده شد. همچنین برای  برازش مدل از پایایی ترکیبی، روایی همگرا ، الفای کرونباخ استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که فضای اخلاقی بیمارستان (ابزاری، توجه، استقلال، قوانین و مقررات سازمانی، قوانین و ضوابط اخلاقی حرفه ای)  در سطح اطمینان 95% با ضریب رگرسیونی 921/0 بر تعلق خاطر شغلی پرستاران تاثیر گذار است(P < 0/001). همچنین نتایج پژوهش حاکی از این بود که در سطح اطمینان 95% ابعاد فضای اخلاقی بیمارستان که شامل فضای اخلاقی ابزاری، توجه، استقلال، قوانین و مقررات سازمانی، قوانین و ضوابط اخلاقی حرفه ای می باشد، بر تعلق خاطر شغلی پرستاران تاثیر مثبت و معنی دار دارد. (P < 0/001).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این پژوهش می توان دریافت که از طریق تقویت و بهبود فضای اخلاقی بیمارستان ها می توان بصورت اساسی بر تعلق خاطر شغلی پرستاران تاثیر مثبت گذاشت و از طریق این قشر از کارکنان بیمارستان بر بهبود عملکرد این سازمان تاثیر مثبت گذاشت.

    کلیدواژگان: فضای اخلاقی بیمارستان، تعلق خاطر پرستاران، مدل فضای اخلاقی ویکتور و کالن، پرستاران بیمارستان
  • سمیه قربانخانی، اعظم رحیمی نیک*، زهره دهدشتی شاهرخ صفحات 35-49
    مقدمه

    پدیده ای به نام گردشگری پزشکی امروزه از رو به رشدترین بخش های صنعت گردشگری در جهان است و به صورت یکی از صنایع جذاب در زمینه های اقتصادی، اشتغال زایی، معرفی فرهنگها و حتی ایجاد منافع سیاسی برای کشورها مطرح می باشد. ایران با دارا بودن ظرفیت های بالقوه و بالفعل در زمینه گردشگری و نیز پزشکی و درمانی،می تواند با استفاده مطلوب از این ظرفیت ها به یکی از قطب های گردشگری آسیا تبدیل شود اما تا کنون این حوزه کسب و کار در ایران به صورت منسجم و نظام یافته شکل نگرفته است.

    روش کار

    با 13 نفر از مدیران بیمارستان های مذکور مصاحبه ای صورت گرفت که بر اساس تحلیل تم، محتوای مصاحبه ها تجزیه و تحلیل شد و مدل پیشنهادی ارایه گردید. براساس مدلی که به دست آمده، 7 عامل به عنوان عوامل موثر شناسایی شدند. کیفیت رفتاری کادر درمان، کیفیت تخصصی کادر درمان، هزینه های درمان، کیفیت مراکز درمانی، تصویر ادراک شده از برند پزشکی ایران، کیفیت فرآیند درمان و مولفه های مقصد درمان. سپس باتوجه به مدل به دست آمده، اقدام به طراحی پرسشنامه و توزیع آن در بین گردشگران درمانی بیمارستان های علوم پزشکی تهران شد. برای اعتبار سنجی پرسشنامه از دو مفهوم روایی و پایایی استفاده شد

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که تمامی عوامل شناسایی شده از مصاحبه ها، تایید شدند و مدل از اعتبار کافی برخوردار بود.

    کلیدواژگان: گردشگری درمانی، گردشگری، بیمارستان های علوم پزشکی، کیفیت درمان، فرآیند درمان، هزینه درمان
  • ناهید هاشمیان بجنورد*، زهرا غنی، سید حامد بنی هاشم راد صفحات 50-59
    مقدمه

    شیوع ویروس کرونا علاوه بر مشکلات درمانی، منجر به بروز مشکلات اقتصادی شده و در بسیاری از کشورهای درحال توسعه دوگانگی معیشت و سلامت ایجاد کرده است که ضرورت مدلهایی برای حل این دوگانگی را مطرح می کند.

    روش

    ابتدا عوامل موثر بر شیوع کرونا در اجتماع، با بررسی مقالات مرتبط با نحوه سرایت وشیوع بیماری، شناسایی می شود.این عوامل، شدت تاثیر متفاوتی دارند که در مقالات به صورت کمی به آن پرداخته نشده است. اما افراد خبره که با این ویروس و روش سرایت آن آشنایی دارند می توانند در مقایسه دو به دوی این عوامل به صورت کلامی میزان ترجیح تاثیر این عوامل را بیان کنند. روش تحلیل سلسله مراتبی می تواند به کمک نرم افزار EXPERTCHOICE این اطلاعات را دریافت و سپس وزن و اهمیت هر عامل را محاسبه نماید. پزشکان متخصص در بیمارستان قایم مشهد در سال 99 به عنوان خبرگان انتخاب و مصاحبه با آنها انجام شد. بدین ترتیب برای عوامل مطرح شده، وزن تاثیر محاسبه گردید. تعدادی از مشاغل در مشهد انتخاب و نوع کار بررسی و مطالعه گردید. عوامل شیوع در هر شغل مورد مطالعه قرار گرفت و بر اساس طیف لیکرت ارزیابی شد. برای محاسبه خطرپذیر بودن هر شغل، مجموع عوامل با احتساب ضرایب محاسبه شد.   اما مشاغل ضرورت و اهمیت متفاوتی برای بازگشایی دارند. اهمیت بازگشایی بر اساس وابستگی مردم به آن شغل با طیف لیکرت تبیین شد. مشاغلی که خطر کم و اهمیت زیاد داشته باشند، در اولویت بازگشایی قرار می گیرند. لذا با  تقسیم میزان خطرپذیری به اهمیت شغل، شاخصی به دست می آید که اولویت بازگشایی شغل را تبیین می کند. هر چه میزان این شاخص کمتر باشد، این شغل برای بازگشایی اولی تر است.

    یافته ها

    سه عامل فاصله اجتماعی، مدت مواجهه با افراد و تراکم جمعیت بر اساس روش تحلیل سلسله مراتبی وزن دهی شد. سپس 13 شغل انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفت. برای هر شغل بر اساس طیف لیکرت، اهمیت و مقادیر سه عامل یاد شده تعیین گردید. و این مشاغل اولویت بندی شدند. اولویت مشاغل مورد مطالعه در این پژوهش به ترتیب اولویت عبارتند از: نانوایی، ،سوپرمارکت، پزشکی، کارمند بانک، پرستار، راننده تاکسی، کارگر کارخانه، افراد ارایه دهنده حمل و نقل عمومی، آموزش، مهد کودک، آرایشگری، باشگاه ورزشی، سینما.

    نتیجه گیری

    برای تدوین پروتکل بهداشتی به منظور حفظ سلامت و همچنین عدم تعارض با معیشت، نیاز به استفاده از الگویی منطقی می باشد. بر اساس این الگو می توان بازگشایی گام  به گام را اجرا نمود که از تعارض دوگانه معیشت و سلامت با کمترین آسیب گذر کرد.

    کلیدواژگان: کووید 19، بازگشایی کسب و کار، پروتکل بهداشتی
  • سمانه قربانی، فاطمه حشمتی نبوی*، حمید حیدریان میری، سید رضا مظلوم، سید احمد اکبری راد، طاهره محبی صفحات 60-67
    مقدمه

    آموزش های ارایه شده در دوره کارشناسی باید بتواند  سطح پایه صلاحیت بالینی جهت مراقبت و حفظ ایمنی بیمار را در پرستاران تازه کار ایجاد نماید. بررسی صلاحیتهای بالینی پرستاران تازه کار از دیدگاه مدیران پرستاری می تواند ابعادی از صلاحیت پرستاران تازه کار را که نیاز به ارتقاء دارد شناسایی نماید.
     

    روش کار

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی مقطعی است که با هدف بررسی صلاحیت بالینی پرستاران تازه کار از دیدگاه سرپرستاران آنها در بیمارستانهای منتخب آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 98 انجام شد.100 نفر از پرستاران تازه کار شاغل در سه بیمارستان آموزشی بزرگ شهر مشهد در این مطالعه شرکت کردند. داده ها با استفاده از پرسشنامه صلاحیت بالینی و فرم اطلاعات دموگرافیک جمع آوری گردید. پرسشنامه صلاحیت بالینی (Creighton Competency Evaluation) توسط سرپرستاران تکمیل شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار Stata نسخه 1/14 و شاخص های توصیفی و رگرسیون استوار استفاده شد.

    یافته ها

    . یافته ها نشان داد که میانگین سنی شرکت کنندگان 72/1± 23/24 و میانگین صلاحیت بالینی آنها از دیدگاه سرپرستاران 26/16±55/59 برابر 65 درصد از نمره کل بود. با استفاده از رگرسیون استوار ارتباط صلاحیت با متغیرهای مورد مطالعه بررسی شد و ارتباط معناداری با هیچکدام از متغیرها نداشت.(P value>0/05)

    نتیجه گیری

     ارتقا صلاحیت پرستاران برای افزایش کیفیت مراقبت از بیمار به عنوان یکی از برنامه های اصلی مدیران پرستاری حایز اهمیت است.صلاحیت بالینی پرستاران تازه کار در ابعاد ارزیابی بیمار و قضاوت بالینی از دیدگاه سرپرستاران پایین ترین امتیاز را به خود اختصاص داد که باید در جهت ارتقاء آن برنامه ریزی شود.  با توجه به اینکه بین متغیرهای زمینه ای و متغیرهایی مانند علاقه به حرفه، مدت زمان شروع طرح با صلاحیت بالینی ارتباط معناداری مشاهده نشد، لازم است روایی سنجش صلاحیت از دیدگاه سرپرستاران مورد مطالعه بیشتر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: صلاحیت بالینی، صلاحیت، آموزش پرستاری، پرستار تازه کار
  • فاطمه جهانشاهی، مرتضی قاسمی*، الهه اعتضادی صفحات 68-79
    مقدمه

    هدف اصلی از پژوهش حاضر شناسایی و تعیین شاخص های فضیلت اخلاقی در مراکز بالینی و بررسی تاثیر آن در کیفیت و مراقبت درمانی و همچنین رتبه بندی شاخص های فضیلت اخلاقی شناسایی شده می باشد.

    روش کار

    روش پژوهش کاربردی، توصیفی تحلیلی میباشد. جامعه آماری 200 نفر از کارشناسان و متخصصان درمانی می باشد حجم نمونه 131 نفر تعیین گردید. ابعاد فضیلت اخلاقی از روش دلفی و با استفاده از تجربیات کارشناسان و خبرگان تعیین شد. با استفاده از دو نرم افزار SPSS و LISREL از دو نوع آمار توصیفی  و استنباطی برای تحلیل داده ها استفاده شد. برای بررسی تاثیر ابعاد فضیلیت اخلاقی بر عملکرد مراکز درمانی از روش تحلیل مسیر و همچنین برای تعیین ضرایب اهمیت هریک از شاخص ها و ابعاد فضیلت اخلاقی از فرآیند تحلیل شبکه ای ANP و از نرم افزار Super Decision استفاده شد.

    یافته ها

    معیارها از ادبیات تحقیق و مطالعات پیشین و مصاحبه با خبرگان، شناسایی شدند. بمنظور بهینه سازی فرآیند تجزیه و تحلیل داده ها و انتخاب مهمترین معیارها جهت ورود به فرآیند تحلیل، عوامل در هر دسته مورد بازنگری واقع شدند و مرتبط ترین عوامل در نظر گرفته شد. با توجه به اینکه آماره t بین متغیر کیفیت خدمات درمانی و بهداشتی و تمامی شاخص های فضیلت های اخلاقی کارکنان بزرگتر از مقدار (96/1) است، ارتباط میان متغیر کیفیت خدمات درمانی و بهداشتی و تمامی شاخص های فضیلت های اخلاقی کارکنان در سطح اطمینان (99%) معنی‏دارشد. نتایج نشان داد که فضیلت های اخلاقی کارکنان مراکز درمانی بر کیفیت خدمات تاثیر دارد. مطابق تحلیل ها معیارهای گروه تکریم بیمار (C3) بیشترین نقش را دارا هستند و به لحاظ اهمیت مهمترین دسته معیار ها در شاخص های فضیلت اخلاقی در مراکز بالینی می باشند.

    نتیجه گیری

    رفتار معنوی و توام با مسئولیت پرستاران با بیماران، نقش موثری در بهبود و بازگشت سلامتی آنان دارد، لذا حرفه پرستاری بر پایه اخلاق استوار است. بنابراین رعایت فضیلت های  اخلاقی در عملکردهای پرستاری از سایر موارد مراقبت حساس تر و مهمتر می باشد که می تواند بر کیفیت خدمات درمانی نیز موثر باشد.

    کلیدواژگان: اخلاق سازمانی، مراقبت آگاهانه و دلسوزانه، تکریم بیمار، اخلاق اسلامی، کیفیت و مراقبت درمانی
  • سعید آریاپوران*، سید ولی الله، موسوی، مرضیه امیری منش صفحات 80-93
    مقدمه

    شیوع کووید-19 موجب نگرانی و اضطراب در جامعه شده است. به دلیل تماس مستقیم با بیماران، پرستاران نقش مهمی در جلوگیری از شیوع کووید-19دارند و همین امر موجب مشکلات روان‌شناختی در آنان می‌شود. از این رو، هدف پژوهش حاضر بررسی قصد ترک شغل در پرستاران در دوره کووید-19: نقش خستگی از دلسوزی، رضایت از دلسوزی و فرسودگی بود.

    روش کار

    روش پژوهش توصیفی-همبستگی بود. در این پژوهش 312 پرستار در بیمارستان‌های دولتی ملایر در پژوهش به روش سرشماری شرکت کردند. برای گردآوری داده‌ها از مقیاس قصد ترک شغل (کامان و همکاران، 1979) و کیفیت زندگی شغلی (استام، 2005) استفاده شد. روایی و پایایی ابزارهای اندازه‌گیری مورد تایید قرار گرفته است. برای تحلیل داده‌ها از تحلیل واریانس چندمتغیری (مانوا)، همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیری با روش همزمان استفاده شد.

    یافته‌ها

    میزان قصد ترک شغل، رضایت از دلسوزی، فرسودگی و خستگی از دلسوزی در پرستاران در دوره کووید-19 به ترتیب 41/56، 81/29 درصد، 54/86 درصد و 89/85 درصد بود. پرستاران مرد در مقایسه با پرستاران زن فرسودگی و خستگی از دلسوزی بیشتری داشتند، پرستاران متاهل نسبت به مجرد قصد ترک شغل، فرسودگی و خستگی از دلسوزی بیشتری داشتند و پرستاران دارای مدرک کارشناسی نسبت به پرستاران دارای مدرک کارشناسی ارشد رضایت از دلسوزی پایین و فرسودگی بیشتری داشتند (05/>0p). پرستاران ICU و CCU در دوره کووید-19 سطوح بالای قصد ترک شغل، رضایت از دلسوزی پایین، فرسودگی و خستگی از دلسوزی را نسبت به پرستاران سایر بخش‌ها داشتند (05/>0p). بین رضایت از دلسوزی (34/0-=r)، فرسودگی (36/0=r) و خستگی از دلسوزی (19/0=r) با قصد ترک شغل در پرستاران در دوره کووید-19 رابطه معنادار وجود داشت. براساس نتایج رگرسیون چندمتغیری رضایت از دلسوزی، فرسودگی و خستگی از دلسوزی 20/0 قصد ترک شغل را تبیین نموده‌اند (001/0=p؛ 01/25=f). براساس مقدار بتا نیز به ترتیب رضایت از دلسوزی و خستگی از دلسوزی و فرسودگی در تبیین قصد ترک شغل سهم معنادار داشتند (05/>0p).

    نتیجه‌گیری

    براساس یافته‌ها، برنامه‌ریزی‌های روان‌شناختی مبتنی بر مولفه‌های کیفیت زندگی شغلی از جمله رضایت از دلسوزی، فرسودگی و خستگی از دلسوزی در دوره‌ کووید-19 می‌تواند در کاهش قصد ترک شغل پرستاران موثر باشد.

    کلیدواژگان: کوید-19، پرستاران، خستگی از دلسوزی، رضایت از دلسوزی، فرسودگی، قصد ترک شغل
  • مژگان فرشادی، امیر اشکان نصیری پور*، لیلا ریاحی صفحات 94-105
    مقدمه

    گردشگری پزشکی یکی از زیر شاخه‌های مهم صنعت گردشگری است. یکی از عوامل تاثیرگذار بر انتخاب بیمارستان توسط گردشگر، نحوه ارایه‌ خدمات هتلینگ بیمارستان‌ها است.

    روش

    پژوهش به روش توصیفی، از نوع همبستگی، در سال 1398 در بیمارستان‌های خصوصی منتخب شهر تهران انجام شد. برای جمع‌آوری اطلاعات مربوط به مولفه‌های هتلینگ از پرسشنامه محقق‌ساخته و برای بررسی رعایت مولفه‌های تاثیرگذار بر جذب گردشگر سلامت، از پرسشنامه شهرودی استفاده شد. نمونه‌ها شامل 78 نفر از کارکنان بخش بین‌الملل دو بیمارستان خصوصی شهر تهران بود. برای سنجش نرمالیتی از آزمون‫های کولموگروف‌اسمیرنوف و از رگرسیون چند متغیره و ضریب همبستگی پیرسون جهت سنجش و تعیین رابطه بین متغیرها، توسط نرم‌افزار SPSS نسخه 21 استفاده شد.

    یافته‌ها

    طبق این پژوهش ارتباط معنی‌داری میان شش محور هتلینگ بیمارستان‌ها با جذب گردشگر درمانی وجود دارد. محورهای «ساختمان و تاسیسات» (05/0<p) و (231/0=r)، «تجهیزات و امکانات» (05/0<p) و (263/0=r)، «خدمات رفاهی» (05/0<p) و (357/0=r)، «خدمات نظافت و بهداشت» (05/0p<) و (234/0=r)، «تغذیه» (01/0p<) و (393/0=r) و «امور اداری و گردش کار» (01/0p<) و (332/0=r)، همبستگی مستقیم با جذب گردشگر درمانی دارند، اما محور «منابع انسانی» با جذب گردشگر درمانی، همبستگی ندارد.

    نتیجه‌گیری

    برای جذب بیشتر گردشگر درمانی، توجه بیشتر مدیران بیمارستان‌ها و سیاست‌گذاران بخش سلامت به محورهای هتلینگ، مخصوصا «تغذیه» و «امور اداری و گردش کار» که بیشترین رابطه را با جذب گردشگر درمانی داشته‌اند، ضروری به نظر می‌رسد.

    کلیدواژگان: گردشگری پزشکی، خدمات هتلینگ، بیمارستان
  • احمدعلی محمدی*، نبی الله محمدی، ناصر حمیدی، هما دورودی صفحات 106-118
    مقدمه

    نگهداشت پزشکان متخصص در مناطق محروم و کمتر توسعه یافته دارای اهمیت فراوانی است به‌گونه‌ای که اگر به نگهداشت آنان توجه نشود باعث ایجاد مشکلاتی در سطح سلامت جامعه می‌گردد.

    روش‌

    مطالعه حاضر از نوع مطالعات کیفی بود. شرکت‌کنندگان در مطالعه شامل 20 نفر از خبرگان، پزشکان متخصص و مدیران حوزه بهداشت و درمان در استان های کمتر توسعه یافته و مناطق محروم بود که به روش نمونه‌گیری گلوله برفی انتخاب شدند و از آن‌ها جهت مصاحبه دعوت به عمل آمد. برای تحلیل داده‌ها از روش گراندد تیوری استفاده شد و تمامی داده‌ها ازجمله نتایج حاصل از مبانی نظری، اسناد بالادستی و مصاحبه‌های انجام شده کدگذاری و طبقه بندی شدند.

    یافته‌ها

    مدل نهایی شامل سه عامل سازمانی، محیطی و فردی نگهداشت پزشکان متخصص در مناطق محروم و کمتر توسعه بود. پس از تحلیل اسناد بالادستی، مصاحبه ها و انجام کدگذاری باز و کدگذاری انتخابی در بخش اسناد بالادستی 2 طبقه اصلی شامل رفاه پزشکان و حمایت اجتماعی و روانی از پزشکان و در بخش مصاحبه 8 طبقه اصلی شامل؛ امکانات موردنیاز پزشکان متخصص در مناطق محروم (10 مفهوم)، مشکلات نگهداشت پزشکان متخصص در مناطق محروم (18 مفهوم)، نتایج مثبت نگهداشت پزشکان متخصص در مناطق محروم (11 مفهوم)، نتایج منفی فقدان نگهداشت پزشکان متخصص در مناطق محروم (12 مفهوم)، شرایط انگیزشی نگهداشت پزشکان متخصص در مناطق محروم (13 مفهوم)، راهکارهای نگهداشت پزشکان متخصص در مناطق محروم (12 مفهوم)، عوامل عدم رغبت پزشکان متخصص در مناطق محروم (15 مفهوم) و شرایط کنونی پزشکان متخصص در مناطق محروم (9 مفهوم) استخراج و در مدل قرار گرفتند.

    نتیجه‌گیری

    سه عامل اصلی سازمانی، محیطی و فردی در نگهداشت پزشکان متخصص در مناطق محروم و کمتر توسعه یافته موثر هستند. بر این اساس، مدیران تصمیم گیر می‌توانند با توجه به عوامل شناسایی شده برنامه‌ریزی مدونی، به‌منظور بهبود شرایط نگهداشت و تامین نیروی انسانی موردنیاز در مناطق محروم به عمل آورند.

    کلیدواژگان: نگهداشت پزشکان متخصص، توسعه یافتگی، مناطق محروم، منابع انسانی
  • مجید احمدی، رضا جلالی*، محمد رئیس زاده صفحات 119-129
    مقدمه

     پژوهش حاضر با هدف بررسی جنبه های مختلف اجرای طرح تحول نظام سلامت پس از گذشت هفت سال از اجرایی شدن آن در ایران انجام گرفت.

    روش کار

     پژوهش حاضر در دو فاز و در سال 2021 انجام گرفت. در فاز اول، مطالعه تطبیقی اصلاحات و تحولات نظام های سلامت در کشورهای منتخب ترکیه، مالزی، کره جنوبی، مکزیک و برزیل بررسی شد. در فاز دوم در پژوهش با استفاده از روش مرور روایتی، مطالعات منتشر شده در مورد تاثیر طرح تحول نظام سلامت ایران جستجو و تلخیص شد و اطلاعات مربوط به پژوهشگران، استان محل انجام مطالعه و مهمترین یافته های آن‌ها استخراج گردید. تجریه و تحلیل داده ها به صورت مرور جامع مقالات، جمع بندی کیفی و نتیجه‌گیری نهایی انجام شد.

    یافته ها

     تاثیر طرح تحول سلامت بر کارکرد ارایه خدمات در ابعاد زایمان طبیعی و سزارین، رضایت مندی ذی نفعان، ارزیابی عملکرد ارایه دهندگان و حجم و میزان خدمات استفاده شده و تاثیر طرح تحول سلامت بر کارکرد تامین مالی در ابعاد مشارکت مالی خانوار، پرداخت از جیب، عملکرد مالی بخش ها و واحدها، مخارج سلامت و بیمه ها و پرداخت های غیر رسمی شناسایی و بررسی شد.

    نتیجه گیری

     یافته های پژوهش حاضر نشان داد که طرح تحول نظام سلامت در ایران پس از گذشت هفت سال و با اجرای گام ها و بسته های متنوع، در حوزه های کاهش پرداخت از جیب بیماران، نرخ سزارین بدون اندیکاسیون، پرداخت های غیر رسمی و بهره مندی از خدمات سلامت تا حدودی توانسته است به اهداف از پیش تعیین شده دست یابد.

    کلیدواژگان: طرح تحول نظام سلامت، نرخ سزارین، اصلاحات نظام سلامت، سیاست گذاری سلامت
|
  • Mohamadjavad Qasemzade, Narges Nayeri, Zohre Qamari Zare* Pages 1-8
    Introduction

    Covid 19 disease is a pandemic disease in the world that has been receiving global attention since March 2020. Due to the high prevalence of this disease and its rapid spread, it is very important to identify various manifestations including respiratory and systemic manifestations.

    Methods

    This is a case-control and retrospective analytical study. The sample size is 180 children who were sampled by two offices selected from pediatricians and pulmonologists in Qom. Study variables in both groups were analyzed by SPSS software and descriptive tests and chi-square test.

    Results

    The results of this study showed that dry cough (88.9%) and runny nose (36.7%) are the most common complaints in children in case and control groups, respectively; However, bloody sputum was the least common in both groups. Chi-square test showed that there was a significant increase in sputum cough, sore throat, diarrhea, body aches, wheezing, chills, runny nose, short ness of breath, weakness and dry cough in the case group compared to the control group.

    Conclusions

    The results of this study showed that the type and frequency of clinical symptoms in children who have at least one parent with coronavirus disease are different from children who have healthy parents. It is recommended that parents with corona do not delay in isolating themselves from others.

    Keywords: Child, Respiratory symptoms, Systemic symptoms, Corona
  • Maryam Shakiba Soureh*, Mohammad Hassani Pages 9-22
    Introduction

    Job burnout means physical, emotional  and mental fatigue that require prolonged exposure to hard work. This syndrome is a condition in which peoplechr(chr('39')39chr('39'))s strength and ability for work decreases. The purpose of this study was to investigate the impact of individuall characteristics on  job burnout by examining  mediating role of job stress and social capital among nurses In the year 2019.

    Methods

    This research is an applied research and  the method is descriptive-correlation. The statistical population of the study consisted of all nurses working in Imam Reza hospital in Urmia. The sample size was estimated to be 162 according to Morgan table and simple  random sampling method was used. The data collection tools were demographic questionnaire, Maslach burnout questionnaire, Everly- Girdano job Stress questionnaire and Nahapiet & goshale Social Capital questionnaire. Content validity and construct validity were used to determine the validity of the questionnaires. The internal reliability of the questionnaire was calculated by Cronbachchr(chr('39')39chr('39'))s alpha coefficient 0.89, 0.81 and 0.94, respectively. Data were analyzed using descriptive statistics such as mean and standard deviation. Pearson correlation coefficient was used for inferential statistics and structural equation modeling was used to test the hypotheses.

    Results

    Findings showed that there was a significant relationship between individual characteristics of age with job stress (r=-0.69) and social capital (r=0.79). The relationship between work experience and social capital (r=0.76) was confirmed, but there was no significant relationship with job stress. Also, there was a significant relationship between job stress and social capital with job burnout (r= 0.16 , r=-0.72). Based on the findings of the study (B= 0.30), determining the role of mediation, lower job stress at early age had an impact on job burnout, but the role of mediation in the relationship between work experience and job burnout was not confirmed. Finally, social capital influences the relationship between individual characteristics (age and work experience) and job burnout (B= 0.06 , B= 0.42).

    Conclusions

    According to the findings, it can be concluded that paying attention to personal characteristics and developing social capital and reducing job stress through holding training classes in hospitals can be of significant importance in reducing burnout among nurses.

    Keywords: Job Burnout, Individuall characteristics, Age, Experience, Job stress, Social capital
  • Ali Hasanvand*, Mohsen Arefnezhad Pages 23-34
    Introduction

    The ethical atmosphere in hospitals is one of the factors of moral growth and affects the quality of care. Human resources in todaychr(chr(chr(chr('39')39chr('39'))39chr(chr('39')39chr('39')))39chr(chr(chr('39')39chr('39'))39chr(chr('39')39chr('39'))))s world are considered the best competitive advantage of any organization and human beings are more important than ever in the theory of organization. Manpower, as much as it can help organizations compete, can be a serious obstacle to the organization. The purpose of this study is to investigate the effect of the ethical atmosphere of the hospital as an important organization in society on nurseschr (chr(chr (chr('39')39chr('39'))39chr(chr ('39')39chr('39'))) 39chr (chr (chr ('39')39chr ('39'))39chr(chr ('39')39chr('39')))) professional affiliation.
    Research

    Method

    This research is a descriptive-analytical cross-sectional study. The study population consisted of 450 nurses of public hospitals in Khorramabad, which was selected using available sampling in proportion to the volume and based on Morgan table, 210 of them were selected. Data collection tools included the Victor and Cullen Ethical Atmosphere Questionnaire (1987) and the Shaofley et al. (2003) Affiliate Questionnaire with a five-point Likert scale. In this research, 3PLS software was used to test the hypotheses and test the model. Combined reliability, convergent validity, and Cronbachchr(chr(chr(chr('39')39chr('39'))39chr(chr('39')39chr('39')))39chr(chr(chr('39')39chr('39'))39chr(chr('39')39chr('39'))))s alpha were also used to fit the model.

    Findings

    The findings of the study showed that the ethical environment of the hospital (instrumental, attention, independence, organizational rules and regulations, professional ethical rules and regulations) at the level of 95% confidence with a regression coefficient of 0.921 on nurseschr(chr(chr(chr('39')39chr('39'))39chr(chr('39')39chr('39')))39chr(chr(chr('39')39chr('39'))39chr(chr('39')39chr('39')))) job affiliation. Is a transition (P <0/001). The results also showed that at the level of 95% confidence in the dimensions of the hospital ethical space, which includes instrumental ethical space, attention, independence, organizational rules and regulations, professional ethical rules and regulations, a positive and significant effect on nurseschr(chr(chr(chr('39')39chr('39'))39chr(chr('39')39chr('39')))39chr(chr(chr('39')39chr('39'))39chr(chr('39')39chr('39')))) job affiliation. Has (P <0/001).

    Conclusion

    Based on the findings of this study, it can be seen that by strengthening and improving the ethical atmosphere of hospitals, we can have a positive effect on nurseschr(chr(chr(chr('39')39chr('39'))39chr(chr('39')39chr('39')))39chr(chr(chr('39')39chr('39'))39chr(chr('39')39chr('39')))) job affiliation, and through this group of hospital staff, can improve the performance of this organization. .

    Keywords: Hospital Ethical Environment, Nurses' Beliefs, Victor, Cullen Ethical Space Model, Hospital Nurses
  • Somayeh Ghorbankhani, Azam Rahimi Nik*, Zohreh Dehdashti Shahrokh Pages 35-49
    Introduction

    A phenomenon called medical tourism is one of the growing sectors of the tourism industry in the world today and it is considered as one of the attractive industries in the fields of economy, job creation, introduction of cultures and even creating political interests for countries. Iran, with its potential and actual capacities in the field of tourism as well as medicine and treatment, can become one of the tourism hubs of Asia with the optimal use of these capacities, but so far this field of business in Iran is coherent and it is not systematized.

    Methods

     13 hospital managers were interviewed. Based on Thematic Analysis Method, the content of the interviews was analyzed and a proposed model was presented. Based on the obtained model, 7 factors were identified as effective factors. Behavioral quality of medical staff, specialized quality of medical staff, treatment costs, quality of medical centers, perceived image of Iranian medical brand, quality of treatment process and components of treatment destination. Then, according to the obtained model, a questionnaire was designed and distributed among medical tourists in Tehran medical hospitals. Two concepts of validity and reliability were used to validate the questionnaire.

    Conclusion

    The results showed that all factors identified from the interviews were confirmed and the model was sufficiently valid.

    Keywords: medical tourism, tourism, medical hospitals, quality of treatment, treatment process, cost of treatment
  • Nahid Hashemian Bojnord*, Zahra Ghani, Seyed Hamed Banihashem Rad Pages 50-59
    Introduction

    The outbreak of coronavirus has led to both economic and medical problems in many developing countries that has created a conflict between subsistence and health, which suggests the need for models to manage this conflict.

    Method

    First, the factors affecting the prevalence of corona virus in the community were extracted via literature review.  These factors have different effects on infection, but there isn’t any numeric weight of that effect. Experts who are familiar with this virus and how it is transmitted can verbally compare the effects of these factors in pairs. The hierarchical analysis method can obtain this information and through the help of EXPERTCHOICE software can calculate the weight of each factor. Cardiologists and internal medicine physicians in Ghaem Hospital of Mashhad were selected as experts in 1999 and interviewed in groups. Thus, for the proposed factors, the effect weight was calculated. A number of jobs in Mashhad were selected and they were studied. Prevalence factors in each studied job were evaluated based on Likert scale. To calculate the risk of each job, the sum of factors was calculated by consideration of the weights. So, after getting the weights, for each job based on the work study, the risk of prevalence is calculated for each jobs. But jobs have different importance for reopening. The importance of reopening was explained by the Likert scale based on peoplechr(chr('39')39chr('39'))s dependence on that job. Jobs that are low-risk and high-priority are given priority for reopening. Therefore, by dividing the level of risk into the importance of the job, an index is obtained that explains the priority of job reopening. The lower the index, the earlier the job.

    Results

    Three factors of social distance, duration of exposure to individuals and population density were weighed according to the hierarchical analysis method. Then 13 jobs were selected and studied. For each job, based on the Likert scale, the importance and values of the three mentioned factors were determined. And these jobs were prioritized. Priorities of the jobs studied in this study are:.: bakery, supermarket, physician, bank employee, nurse, taxi driver, factory worker, public transport providers, education, kindergarten, hairdressing, Sports club and cinema.

    Conclusion

    In order to develop a health protocol in order to manage the conflict between subsistence and health, it is necessary to use a logical model. Based on this model, it is possible to reopen businesses step by step that overcomes the conflict between subsistence and health with minimum side effects.

    Keywords: Covid 19, Business reopening, health protocol Development
  • Samaneh Ghorbani, Fatemeh Heshmati Nabavi*, Hamid Heidarian Miri, Seyed Reza Mazlom, Seyed Ahmad Akbari Rad, Tahereh Mohebbi Pages 60-67
    Introduction

    Undergraduate education should be able to establish the basic level of clinical competence to care for and maintain patient safety in novice nurses. Examining the clinical competencies of novice nurses from the perspective of nursing managers can identify aspects of the competency of novice nurses that need to be improved.

    Method

    The present study is a cross-sectional descriptive study that was conducted to evaluate the clinical competence of novice nurses from the perspective of their head nurses in selected teaching hospitals of Mashhad University of Medical Sciences in 2020. 100 novice nurses working in three major teaching hospitals Mashhad participated in this study. Data were collected using a clinical competency evaluation and a demographic information form. The Creighton Competency Evaluation Questionnaire was completed by the head nurses. Stata software version 14.1 and descriptive and robust regression indices were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that the mean age of participants was 24.23±1.72 and their mean clinical competence from the perspective of head nurses was 59.55 ± 16.26 equal to 65% of total score. Using robust regression, the relationship between competence and the studied variables was investigated and there was no significant relationship with any of the variables (p>0/05).

    Conclusion

     Improving the competence of nurses to increase the quality of pateint care is one of the main program of nursing managers.The clinical competence of novice nurses in the dimensions of patient assessment and clinical judgment from the perspective of head nurses had the lowest score that should be planned to improve it. Considering that there was no significant relationship between contextual variables and variables such as interest in the profession, the duration of work experience with clinical competence, it needs further study on the validity of competency assessment from the perspective of head nurses.

    Keywords: Clinical competence, competence, nursing education, novice nurse
  • Fatemeh Jahanshahi, Morteza Ghasemi*, Elaheh Etezadi Pages 68-79
    Introduction

    The main purpose of this study was to identify and determine moral virtue indicators in clinical centers and to examine their impact on quality and treatment care, as well as the to rank identified moral virtue indicators.

    Methods

    The research method is analytical descriptive. The statistical population was 200 experts and medical specialists. The sample size was 131 people. Moral virtue dimensions were determined by Delphi method using the experiences of experts. Using SPSS and LISREL software, two types of descriptive and inferential statistics were applied to analyze the data. Path analysis method was used to investigate the impacts of the moral virtue dimensions on the performance of medical centers and ANP network analysis process and Super Decision software were used also to determine the coefficients of importance of each of the indicators and dimensions of moral virtue.

    Results

    The criteria were identified from the literature of previous research and studies and interviews with experts. In order to optimize the data analysis process and to select the most important criteria to enter the analysis process, the factors in each category were reviewed and the most relevant factors were specified. Considering the fact that the t-statistic between the variables of health and treatment services and all indicators of employee ethics is greater than the value (1.96), the relationship between the quality of health services and all indicators of employee ethics became significant at 99%. The findings showed that the moral virtues of the staff at medical centers affected the quality of services. According to the analysis, the criteria of the patient honor group (C3) had the highest role and in terms of importance, they held the most important category of criteria in the  moral virtue indicators in clinical centers.

    Conclusions

    The spiritual and responsible behavior of nurses with patients has been found to have an effective role in improving and restoring their health, so the nursing profession is based on ethics. Therefore, observing ethical virtues in nursing practices is more sensitive and important than other cases of care, which can also affect the quality of medical services.

    Keywords: Organizational Ethics, Conscious, Compassionate Care, Patient Honor, Islamic Ethics, Quality, Treatment Care
  • Saeed Ariapooran *, Seied valiallah Mosavi, Marzieh Amirimanesh Pages 80-93
    Introduction

    The prevalence of COVID-19 has caused concern and anxiety in the community. Due to direct contact with patients, nurses have an important role in preventing the spread of COVID-19 and this causes psychological problems in them. Therefore, this study aimed to investigate the turnover intention (TI) of nurses in the outbreak of COVID-19: the role of compassion fatigue (CF), compassion satisfaction (CS), and burnout (BO).

    Methods

    The research method was descriptive-correlation. In this study, 312 nurses in Malayer public hospitals participated in the study by census method. TI scale (Cammann et al, 1979) and The Professional Quality of Life Scale (Stamm, 2005) were used to collect the data. The validity and reliability of measuring instruments have been confirmed. Multivariate analysis of variance (MANOVA), Pearson correlation, and multivariate regression with enter method were used to analyze the data.

    Results

    The rate of TI, CS, BO and CF in nurses in the outbreak of COVID-19 were 56.41%, 29.81%, 86.54%, and 85.89%, respectively. Female nurses compared to males had higher levels of BO and CF, TI, married nurses compared to single had higher levels of BO and CF, nurses with bachelorchr('39')s degree compared to nurses with masterchr('39')s degree had low levels of CS and high level of BO (p<0.05). ICU and CCU nurses had higher levels of TI, BO, and CF and lower levels of CS than nurses in other wards (p <0.05). There was a significant relationship between CS (r = -0.34), BO (r = 0.36) and CF (r = 0.19) with TI of nurses in the outbreak of COVID-19. Based on the results of multivariate regression, Cs, BO and CF have explained 0.20 of the TI (p = 3.1; f = 25.01). Based on the beta value, CS and CF and BO had a significant role in explaining the TI, respectively (p <0.05). (p <0.05).

    Conclusions

    According to the findings, psychological program based on the components of quality of work life, such as CS, BO and CF in the outbreak of COVID-19 can be effective in reducing the TI of nurses.

    Keywords: burnout, compassion fatigue, compassion satisfaction, COVID-19, nurses, turnover intention
  • Mojgan Farshadi, Amir Ashkan Nasiripour *, Leila Riyahi Pages 94-105
    Background

    Medical tourism is one of the important sub-branches of the tourism industry. One of the factors influencing the choice of hospital by the tourist is the way of providing hotel services in hospitals.

    Methods

    The research was a descriptive correlational study conducted in 2009 in selected private hospitals in Tehran. A researcher-made questionnaire was used to collect information about the components of hoteling and a Shahroudi questionnaire was used to examine the observance of the components affecting the attraction of health tourists. The samples included 78 employees of the international department of two private hospitals in Tehran. To measure normality, Kolmogorov-Smirnov tests and multivariate regression and Pearson correlation coefficient were used to measure and determine the relationship between variables by SPSS 21.

    Findings

    This study showed that there is a significant relationship between the six pillars of hospital hotels with the attraction of medical tourists. Pillars of "buildings and installations" (p <0.05), (r = 0.231), "equipment and facilities" (p <0.05), (r = 0.263), "welfare services" (P <0.05), (r = 0.357), "cleaning and hygiene services" (p <0.05) and (r = 0.234), "nutrition" (p <0.01), (r = 0.393), and "administrative affairs and workflow" (p <0.01), (r = 0.332), are directly correlated with the attraction of medical tourists. It was also found that "human resources" is not correlated with the attraction of medical tourists.

    Conclusion

    In order to attract more medical tourists, it’s necessary that hospital managers and health policy makers pay more attention to the hoteling pillars, especially "nutrition" and "administrative affairs and workflow", which have the most correlation with attracting medical tourists.

    Keywords: Medical Tourist attraction, hotel services, hospital
  • Ahmad Alimohammadi, Nabiollah Mohammadi *, Naser Hamidi, Homa Doroodi Pages 106-118
    Introduction

    The maintenance of specialized physicians in deprived and less developed areas is of great importance so that if their maintenance is not considered, it will cause problems in the health of the community.

    Method

    The present study was a qualitative study. Participants in the study included 20 experts, physicians and health managers in less developed provinces and disadvantaged areas who were selected by snowball sampling and invited for interviews. Grounded theory method was used to analyze the data and all data including the results of theoretical foundations, upstream documents and interviews were coded and classified.

    Results

    The final model consisted of three organizational, environmental and individual factors of retention of specialist physicians in disadvantaged and underdeveloped areas. After analyzing the upstream documents, interviews and open coding and selective coding in the upstream documents section, the two main categories include physicianschr('39') welfare and social and psychological support of physicians, and in the interview section, the eight main categories include; Facilities needed by specialized physicians in deprived areas (10 concepts), problems in maintaining specialized physicians in deprived areas (18 concepts), positive results in maintaining specialized physicians in deprived areas (11 concepts), negative results, lack of specialized physicians in deprived areas (12 concepts) , Motivational conditions for keeping specialized physicians in deprived areas (13 concepts), strategies for keeping specialized physicians in deprived areas (12 concepts), factors of reluctance of specialized physicians in deprived areas (15 concepts) and the current situation of specialized physicians in deprived areas (9 concepts) Extracted and placed in the model.

    Conclusion

    Three organizational, environmental and individual factors are effective in retaining specialist physicians in deprived and less developed areas. Accordingly, decision-makers can plan according to the identified factors in order to improve the maintenance conditions and provide the required manpower in deprived areas.

    Keywords: retenation model, medical specialist, developed, deprived area, work force
  • Majid Ahmadi, Reza Jalali *, Mohammad Raiszadeh Pages 119-129
    Introduction

     The aim of this study was to investigate the various aspects of the implementation of the health system transformation plan after seven years of its implementation in Iran.

    Methods

     The present study was conducted in two phases in 2021. In the first phase, a comparative study of health system reforms and developments in selected countries of Turkey, Malaysia, South Korea, Mexico and Brazil was reviewed. In the second phase of the research, using the narrative review method, the published studies on the impact of the Iranian health system transformation plan were searched and summarized, and information about the researchers, the province where the study was conducted, and their most important findings were extracted. Data analysis was performed as a comprehensive review of articles, qualitative summary and final conclusions.

    Results

    The effect of health transformation plan on the performance of services in the dimensions of natural childbirth and cesarean section, stakeholder satisfaction, performance evaluation of providers and the volume and amount of services used and the effect of health transformation plan on the function of financing in the dimensions of household financial participation, payment Out of pocket, the financial performance of departments and units, health and insurance expenses, and informal payments were identified and reviewed.

    Conclusion

     The findings of the present study showed that the health system transformation plan in Iran after seven years and with the implementation of various steps and packages, in the areas of reducing out-of-pocket payments, cesarean section rates without indication, non-payments Formalism and access to health services have to some extent been able to achieve predetermined goals.

    Keywords: health system transformation plan, cesarean section rate, health system reforms